Seiko

Seiko

Kintaro Hattori begint zijn bedrijf in 1881 in Tokyo (de wijk Ginza). Hij begon als een bescheiden klokkenreparateur, maar zijn ambities lagen veel hoger. Het was zijn droom om de beste uurwerkfabrikant van Japan te worden. In 1892 opende hij zijn eerste fabriek, die hij heel toepasselijk Seiko-sha (het huis van precisie) noemde. Hier begon de indrukwekkende reis, die leidde van het monteren van grote klokken tot de productie van de eerste wandklok. Niet lang daarna – in 1895 – gevolgd door het eerste zakhorloge. En de eerste wekker in 1899. Tijdens zijn reis vergaarde Kintaro expertise. Hij leidde ingenieurs op, investeerde in automatisering en haalde de kennis in huis waarvan hij wist dat die nodig was om ‘de rest’ altijd een stap voor te kunnen blijven.

Kintaro’s bedrijf groeide snel, mede omdat de Japanse markt tijdens het Meiji tijdperk aanzienlijk werd uitgebreid. Kintaro investeerde continue in mensen, materiaal en faciliteiten. Daardoor was hij in staat om Japans’ eerste polshorloge te produceren: de Laurel. En heel belangrijk, de Laurel was opgebouwd uit componenten die voornamelijk in eigen beheer waren geproduceerd, inclusief de hoofdveer, de wijzers en de schitterende wijzerplaten van emaille. Jaar na jaar wist Kintaro zijn dromen om te zetten in tastbare resultaten. De groei van het bedrijf kwam tot een abrupt einde tijdens de Grote Kanto aardbeving in 1923, waarbij de kantoren en fabrieken van Seikosha volledig verwoest werden. Circa 1500 horloges en klokken werden door de brand na de aardbeving verteerd. Zodra Kintaro nieuwe – tijdelijke – voorzieningen had laten neerzetten, plaatste hij een advertentie waarin hij toezegde alle verwoeste uurwerken te zullen vervangen. Het was een daad van onverhulde edelmoedigheid waarmee het bedrijf de harten van het publiek won.

Opvallend genoeg wist Kintaro binnen een jaar na de ramp een nieuw horloge te produceren. Waarbij hij gebruik maakte van een prototype dat op miraculeuze wijze de ramp had overleefd. Omdat hij wellicht besefte – zeker weten doen we het niet – dat dit volledig nieuwe horloge het boegbeeld was van een nieuwe start van het bedrijf, gaf hij het de naam Seiko. Het was de allereerste keer dat deze naam werd gebruikt.

De gehele collectie kunt u inzien op http://www.trendmerken.nl/seiko